En fantastisk möjlighet

Sverige saknar idag egen produktion av kolväten, som till exempel naturgas. De resurser som behövs importeras. En omställning till koldioxidfria alternativ pågår på många områden, men det är inte överallt det är möjligt att åstadkomma på kort sikt. T ex finns det stora sektorer inom industrin som ännu så länge är beroende av att kunna använda kolväten för sin energiförsörjning. Detsamma gäller transportsektorn.

Mycket arbete pågår i Sverige idag för att åstadkomma en övergång till vätgas, t ex inom järn och stålsektorn, som är beroende av kolanvändning. Vätgas kan framställas på tre sätt – ångreformering av metan, pyrolys av metan, eller elektrolys av vatten.

  • Ångreformering (SMR) innebär att man genom upphettning delar metanmolekylen (CH4) i vätgas (H2) och kolmonoxid (CO). Detta är den konventionella metoden för vätgasframställning. Nackdelen med denna metod är att den generar även koldioxid (CO2).

  • Pyrolys innebär att man utan tillförsel av syre delar metanmolekylen i dess beståndsdelar. Det som återstår är då vätgas och rent kolpulver. Denna metod är den mest energieffektiva och teknisk utveckling pågår för att effektivisera processen ytterligare.

  • Elektrolys av vatten är det mest energikrävande och dyra av de tre produktionssätten. Det krävs i praktiken mer än fyra gånger så mycket elektricitet i jämförelse med pyrolys.

Vi har ett samarbete med Chalmers Tekniska Högskola för att mäta hur mycket metan som släpps ut naturligt från sprickor i berget under Siljansringen. Sedan tidigare har vi ett borrhål utanför Mora som kan producera metan (tillfälligt avstängd).

Metan används både i transportsektorn (t ex som fartygsbränsle i form av LNG) och i vissa industriprocesser.  Detta metan importeras.

Ståltillverkning är beroende av att en viss mängd kol tillförs.  Sådant kol måste tillföras, även om man använder vätgas som energibärare.

Energin kan ersättas av vätgas, men inte tillsatsen kol. Både LNG och kol för stålframställning måste idag importeras. Igrene avser att genom omvandling av metan från Siljansringen erbjuda koldioxidfritt karbon för industrin, och vätgas som energibärare. Dessa produkter blir lokala, minskar importbehovet och bidrar till självförsörjande. Vi har ett samarbete med det norska bolaget SEID AS, som har en teknologi för energisnål pyrolys av metan till kol och väte utan att det uppstår koldioxid.

Läs mer om SEIDs teknologi, ColdSpark®, här: www.SEID.no.

Detta är en fantastisk möjlighet, som innebär:

  • Framställning av rent karbon

  • Framställning av koldioxidfri vätgas till konkurrenskraftigt pris

  • Utveckling av kunskaper och färdigheter som Sverige ännu inte har

  • Tillgång till lokal källa av kolvätebaserad energi för användning i händelse av kris eller krig

  • Möjlighet att reducera det naturliga metanutsläppen i Siljansområdet