Vidareförädling
Igrenes ambition är i första hand att använda metanet som förekommer i Siljansringen och omvandla det till karbon och vätgas i en koldioxidfri process. I andra hand kan verksamheten vid kris eller krig ställas om till produktion av fordonsbränslen.
Karbon, eller kolpulver, är rent kol utan vidhäftande väteatomer. Det finns olika renhetsgrader och en mängd användningsområden. Ett sådant är t ex grafén, ett enstaka lager kolatomer som fungerar bra som halvledare. Karbon kan också användas för att förstärka betong, som isoleringsmaterial, och i form av aktivt kol inom medicin och livsmedelsindustri.
En av vår tids stora utmaningar är att klara energiförsörjningen samtidigt som klimatpåverkan begränsas och utsläppen av oönskade föroreningar reduceras. Många är överens om att vätgas kommer att ha en nyckelroll i den nödvändiga övergången från traditionella bränslen till förnybara energikällor och ett hållbart energisystem. Runt om i världen ökar aktiviteterna inom vätgasområdet.
Vätgas kan användas som energi i bränsleceller. En bränslecell är en energiomvandlare som på ett effektivt sätt kan användas för att göra om vätgasens kemiska energi till elektricitet och värme. Restprodukten är rent vatten, H2O, då syre från luften används. Men vätgas kan även användas direkt som energibärare vid t ex stålproduktion.
Kommersiell produktion av vätgas som sker idag använder huvudsakligen naturgas som råvara. I denna reformeringsprocess bildas koldioxid och i AB Igrenes vision ser vi att den pågående internationella forskningen kan lösa denna problematik antingen genom geologisk lagring av utsläppet från punktutsläpp vid utvinningspunkten och reformeringsenheten, eller genom alternativa nya tekniker som är koldioxidfria (pyrolys).