Verksamhet

Igrenes idé är att:

  • Ta hand om energiförekomsten vid Siljansringen och områden däromkring för att minska de naturliga utsläppen och omvandla metanet till karbon och vätgas

  • Identifiera attraktiva kommersiella användningsområden

  • Initiera och driva nödvändiga tillståndsprocesser för ändamålet

  • Driva utbyggnaden framåt, baserat på nya tekniska lösningar som medger ansvarsfull produktion som bidrar till att lösa klimatkrisens utmaningar

Igrenes Historia

  • I mars 2021 meddelar Bergsstaten att man avvisar Igrenes ansökan om rätt att gå i produktion av naturgas inom Morafältet. Beslutet överklagas på rent förvaltningsrättsliga skäl till Förvaltningsdomstolen, som avslår överklagandet.

    Igrenes ansökan hos MPD vid Länsstyrelsen Dalarna om tillstånd enligt Miljöbalken att gå i produktion av naturgas avslås i oktober av MPD. Visserligen godkänner MPD Igrenes MKB men avslår själva ansökan. Igrene överklagar beslutet till Mark- och miljödomstolen och anför som huvudsakliga skäl att myndigheten blandar samman gällande lagstiftning med regeringspartiernas överenskommelse i det så kallade Januariavtalet om att förbjuda utvinning av naturgas, kol och olja i Sverige. En oenig domstol avslår Igrenes överklagande.

    En företrädesemission avslutas i december 2021 som genererar 10.1 MSEK. Samtidigt genomförs en riktad kvittningsemission till ANSE AB avseende Igrenes rättigheter att använda patenterad teknik för omvandling av metangas till vätgas redan nere i borrhålen och därmed låta koldioxiden stanna kvar i marken. Senare konstateras att teknologin ännu så länge är för omogen för att kunna användas i Siljansringens komplicerade geologi.

    Genom ett majoritetsbeslut i riksdagen 2022 stoppas Igrenes möjligheter till utvinning av naturgas i Siljansringen. Samtidigt beslutar EU-parlamentet att klassificera naturgas som ett hållbart energislag, grön energi, för att fasa ut kol och olja och uppnå unionens klimatmål. Igrene väljer att intensifiera ansträngningarna för en hållbar utvinning av vätgas utan koldioxodutsläpp. En ny teknologi som kan åstadkomma detta identifieras, och undersökningar pågår nu för att fastställa om detta kan vara en väg framåt.

  • Ytterligare två kärnborrhål utförs 2011 till 500 meters djup. Analyser av dels 230 jordprover tagna runt om hela Siljansringen påvisar förekomsten av gas. Igrene inleder samarbete med det franska petroleuminstitutet Institut Français du Petrole Energies Nouvelles (IFPEN).

    Ytterligare kärnborrningar utförs 2013 inom Vattumyren i Mora. Kraftfulla gasuppträngningar har skett från 217 meters djup ner till 510 meter. Borrningarna har fått lov att avbrytas p g a stora gasflöden och högt tryck.

    En första teoretisk bedömning görs 2015 och uppskattar gasvolymerna till mellan 0,5-1 miljard kubikmeter bara inom Morafältet. Med stöd av Årsstämmans bemyndigande genomförs ytterligare en nyemission och därefter uppgår antalet aktieägare till cirka 2 000. Med kapital från denna nyemission borrades Bolagets första produktionshål inom Morafältet och det avslutades i oktober på målsatta 700 meters djup. Under sommaren 2015 genomförs seismiska undersökningar inom Morafältet i samarbete med Geovetenskapliga institutionen vid Uppsala Universitet. Seismiken påvisar att det finns ett antal förkastningar i området. Bergsstaten beviljar Igrene förlängning av undersökningstillstånd för gas avseende tre områden i Siljansringen för ytterligare tre år (år 7-9) men avslår samtidigt ansökan om förlängning av tillstånden för gas för sju andra områden avseende år 7-9.

    Igrene överklagar 2016 Bergsstatens avslagsbeslut. Produktionstest fick avbrytas efter tre dygn då gasproduktionen eskalerade konstant och till slut kom avgasningsprocessen nere i hålet igång av sig själv utan att vatten behövde pumpas upp. Det konstateras att Igrene har fått kontakt med en reservoar med fri gas (d v s inte bunden i vatten). Analys visar ett gasen innehåller upp till 97% metan med små mängder etan, propan och helium. Analyserna visar också att metanets ursprung huvudsakligen är abiotiskt, d v s inte härstammar från organiskt material (och därmed inte är fossilt).

    Test av produktionshålet i Morafältet påvisar 2017 ett flöde på 1000 normalkubikmeter per timme. Kärnborrningar i Canadaområdet påvisar lovande förutsättningar för att hitta kolväten.

    Flertalet kärnborrhål borrades 2018 för att lokalisera platser för fler produktionsborrningar. Bearbetningskoncessionsarbetet påbörjades.

    Igrene ansöker 2019 om bearbetningskoncession söder om Mora och miljötillstånd för ny LNG-anläggning.

    Modifikationer av produktionsbrunnar samt fler fältarbeten genomförs 2020.

  • Vår resa börjar 2002 när Mats Budh, Sören Hedberg och Paul Storm beslutar att tillsammans starta aktiv prospektering och research avseende de geotermiska förhållandena i Siljansbygden. En inledande förstudie av de geotermiska förutsättningarna i Siljansringen slutförs 2004. Sveriges Geologiska Undersökningar SGU redovisar 2005 sina lokaliseringar och bedömningar av elektriskt ledande zoner i marken samt ger förslag till platser för undersökningsborrningar.

    Igrene borrar 2008 två undersökningshål och bevisar att det på rimliga djup finns ca 20-gradigt varmt vatten samt även förekomster av metangas. Under borrningar efter varmt vatten stöter man 2009 på stora mängder gas. Igrene får undersökningstillstånd för 18 områden om totalt 53.000 hektar inom Siljansringen.

    Ett kärnborrhål till ca 500 meters djup borras 2010 sydväst om Mora. 170 jordprover från två utvalda områden av Siljansringen analyseras och nio presumtiva platser för fortsatta undersökningsborrningar anges. Igrene får undersökningstillstånd för ytterligare ett område om ca 40.000 hektar i den östra delen av Siljansringen.